Totalt strand snygg

 Älskar hennes stil.


image17
Hilary Duff

Mina fina shorts :)

Tänkte slänga in en bild på mina Johnson shorts :) men nu bär det av till landstället över helgen, iaf för min del så kommer inte ha tillgång till dator. Puss /Hanna Stark
image15


Smink

Mitt arbete om smink, alla bilder fungerade inte som jag ville så fick ta bort en del. Men läs och njut ;)

  • Vad har huden för funktion?
  • Hur påverkar smink huden?

  • Farliga ämnen som smink innehåller

  • Är mineralsmink verkligen bättre än vanligt smink?

  • Sammanfattning

  • Egna funderingar

  • Källor

  •  

    Hudens funktioner

Huden består utav tre lager, överhuden (epidermis), läderhuden (dermis) och underhuden (subcutis) alla dom lagerna har olika uppgifter. I överhuden finns hornlagret, pigment som skyddar mot UV strålning. Överhuden skyddar även mot infektioner. Utan överhuden finns stora risker för infektioner, vätskeförlust och uttorkning.

Läderhuden består av bindväv så som svettkörtlar, talgkörtlar, hårfolliklar, blodkärl och nervändar. Underhuden består av ett fettsikt som i vissa fall innehåller delar av hårfolliklar och svettkörtlar. Skador i underhudens fettskiktet kan vara svårläkta.

 

Hudens funktioner i översikt:

  • Skydd mot UV-strålning

  • Skydd mot vätskeförlust

  • Skydd mot vätskeuppsugning

  • Reglering av kroppstemperaturen

  • Sinnesorgan för känsel, värme, köld, smärta och tryck

  • Stor betydelse för rörelsefrihet

  • Barriärfunktion mot mikroorganismer och skadliga produkter

 

 


 


 


 

Sminkets påverkan på huden

Det sägs att vatten är bra för huden men det stämmer inte riktigt. Vatten är bra fast i en viss mängd. För mycket vatten skadar huden. Dagens "vanliga" foundations och concealers innehåller upp till 70% vatten. Nästan all smink innehåller idag olika fetter. Flera av dom fetter som används av kosmetika industrin bryter ner hudens naturliga fetter. Därför krävs alltid en påfyllning av fetter, i form av smink eller olika krämer. Annars blir huden torr. Dom flesta makeup produkterna idag fungerar isolerande, inget kan tränga igenom och inget kan ta sig in. Det skyddar till exempel mot avgaser. Vissa produkter har även UV-skydd.

Den onda cirkeln: Använder man smink (täpper till porerna och isolerar) så måste man tvätta av det(torkar ut huden ytterligare) och efter man har tvättat så måste man smörja in(påfyllning av fetter). Det sliter på huden mer än vad man kan tro.

Har man väl börjat kan det vara svårt att sluta, huden blir som beroende av produkterna. Om man under en lång period sminkat sig och smörjt in ansiktet kommer huden att bli torr om man helt plötsligt slutar med det. Det är för att man förstört hudens produktion av naturliga fetter genom att använda fel makeup produkter.

 


Farliga ämnen i smink

Mineralolja(råolja) den största boven i smink. Oljan består utav dött växtmaterial. Mineralolja innehåller inga som helt vitaminer, mineraler eller fettsyror. Anledningen till att man använder denna olja inom kosmetika industrin är att den i princip aldrig härsknar och oljan är även mycket billig. Mineralolja täpper till 40-60% av hudens porer. När man forskat kring mineralolja har man kommit fram till att oljan kan orsaka ledgångsreumatism. Det går till så att huden tar upp oljan som sedan lagras i kroppen, den lagras för att kroppen inte vet vad den ska göra med oljan. Kroppen behöver inte oljan. Forskning har även visat att vanliga och vardagliga produkter kan orsaka ledgångsreumatism av en lägre grad då såklart, men som exempel vanliga hudkrämer och barnolja. Det finns flera namn på ämnen som tas ur mineralolja t.ex. Ozokerit (finns i mascara), Polyisobutene (finns i läppglans), Mineral Oil, Petrolatum, Paraffinum, Liquidum, Vaselin, Paraffin, Petroleum, E 905.

Produkter märkta Mineraloil free innebär att produkten kan innehålla upp till 10% mineral olja. Hudterapeuter har under 10 års tid vetat om att mineralolja är skadligt för huden. Nu har även hudläkarna lagt märke till det och varnar för produkten. Ändå fortsätter flera makeup märken att använda mineral olja som råvara i sminket. Mineralolja används även för tillverkning av bensin, fotogen, dieselolja och asfalt. Använder man produkter med mineralolja kan man få oljeakne. Även apoteket, body shop och hälsobutiker säljer varor som innehåller mineralolja. Kemisk formel: CH3 (CH2)n CH3

Dermanord: Mineraloljor är mycket välprövade och användbara ? till en bil

BHA(Butylhydroxidtoluen), antidoxiant. Ingår med upp till 25% i smink. Det är cancerframkallande på djur.

Borax, gör att man kan blanda fett med vatten. Det tunnar ut huden och torkar ut.

Collagen, enligt all reklam är den föryngrande. Framställs ur bindväven på spädgrisar och kalvar och även aborterade foster.

Placentaextrakt, också det föryngrande enligt reklamen. Det är moderkaka från antingen människa eller djur.

Silikon, är väldigt svårt att bryta ner. Används för att göra solprodukter vattenfasta och läppstift kyssäkta.

Toluene, lösningsmedel i nagellack. Skadar nervsystemet.

 

image13
Mineralsmink, bättre än vanligt smink?

Jag tänker jämföra med i.d. makeup som är mineralsmink.

  • Inga konserveringsmedel

  • Naturligt UV-skydd spf 15

  • Ingen talk, olja eller vax

  • Ingen parfym eller tillsatser

  • Lugnande och anti-inflammatorisk

  • Ej djurtestad

I.d. hjälper huden att på egen hand fungera så bra som möjligt. En studie visar att användning av foundation från i.d. har en förbättrande effekt på akne och rosacea efter bara två veckors användande. Basen i produkterna är mikroniserade bergsmineraler. Produkterna innehåller solskydd för att förhindra åldrande av huden. Dom flesta produkterna från i.d. är i pulverform det för att produkterna ska vara så rena som möjligt, utan konserveringsmedel eller bindemedel(som binder ihop fetter med vatten) som måste användas i flytande och pressade produkter. Deras foundations fungerar som en förlängning av den dagliga hudvården och i hudvårdande syfte bör den användas varje dag, den skyddar exempel mot datorns strålningar. Ingredienser som ingår i mineral makeup: Mica, zinc oxid skyddar mot UV strålning och är naturligt anti-inflammatorisk, titanium dioxid ger en bättre hållbarhet och skyddar mot UV strålar, magnesium steart ger en len känsla, kromium grönt och ultramariner ger färger, helt naturligt. I.d. innehåller Bismuth oxychloride som det har varit många diskussioner om det framkallar hudirritationer. Vetenskapliga studier visar på att det kan framkalla hudirritation om man får på sig en stor mängd av ämnet. Det är i stort sett inte giftigt, gör inga förbättringar och fungerar som utfyllnad. Mineralsmink kan inte vara helt naturligt eftersom det inte finns tillräckligt många naturliga färgämnen för att få fram så många olika färger på exempel ögonskuggor. Jag har ingen aning om vad för färgämnen man då använder. Men själv tror jag på att mineralsmink är bättre än "vanligt" smink med det menar jag snällare mot huden.

 

 

Sammanfattning

Huden är viktig för oss man ska ta hand om den. Jag har själv förstört flera naturliga fetter i min hud pga. fel produkter. Efter ca: tre månaders användande av ett läpp cerat innehållande vaselin och paraffinum känner man att det mjukar upp för stunden men att läpparna sedan blir torra igen. Det behövs som alltid en påfyllning för att man förstört den naturliga fettproduktionen i huden. Det finns andra alternativ till mineralolja men (en del av) kosmetika industrin verkar bara intresserade av hur dom kan tjäna in mest pengar. Jag tror att mineralsmink är mer skonsam mot huden, visst alla mineral produkter kan inte vara 100 % rena för naturliga produkter kan inte framställa alla färger. Men det är så mycket renare än t.ex. mineralolja.

/Hanna Stark


Shopaholic

Jag har tänkt skriva om mitt största beroende: SHOPPING

Det finns ju dom som tror att man inte alls kan vara beroende av att shoppa, jag och många fler vet att det visst går. Lika lätt som det är att fastna för ex. alkohol är det att fastna för shopping.
Jag har som ett behov av att köpa saker något som kan fylla det där lilla tomrummet för ett tag. Något man kan glädjas åt i någon dag. Jag får ett "VILL HA" behov precis som man kan få utav en viss maträtt eller liknande. När jag shoppar finns inte "jag behöver" ibland kan jag tänka "den här passar till det och det". Men oftast blir det bara att shoppa för att det är kul, det är sällan jag behöver något egentligen. Men den där lilla rösten säger "du behöver visst det där, sluta fåna dig", den där jävla rösten som finns i mitt huvud. Alla mina kläder får inte ens plats.
Ibland kan det vara jobbigt när man verkligen känner för att köpa något och inte kan det. Jag får något som liknar panik känslor. Pengar försvinner på en gång och jag kommer inte ens ihåg vad jag har köpt när jag ska gå igenom hur det kom sig att dom där pengarna bara försvan. Ibland leder det till miljontals ångrade köp och massor av skuldkänslor. Stora skuldkänslor har jag för dem där Johnson shortsen jag köpte förra året, dom gick på runt 1800 kr och inte fan kan jag ha dom nu. Det får bli mitt mål, att komma i dom igen. Jag vill även komma i mina älsklingar från Sass & Bide, ett par svarta stuprör.
image12
Förövrigt har Hilary Duff en grym stil.
Hejdå alla shopping galna människor :) och alla andra förståss <3 puss /Hanna Stark


Länge sedan jag skrev något

Fan, Alexander vann. Men man måste ju låta killarna vinna någon gång (a) men snart så slår jag honom då han fjällar xD. Och det skillde faktist inte så enormt mycker som jag trodde att det skulle göra. Men Sverige solen gjorde sitt jobb<3 :) Nu har man fått svar på vilket gymnasium man kom in på. Jag kom in på mitt 1-hands val vilket är hantverksakademins gymnasium i Blåsut (I want to be a hairdresser).
Just nu sitter jag med fötterna i ett fotbad med min älskling brevid mig på mitt landställe. Det är mysigt :) vi har badat idag och solat och dödat en 5 cm lång geting :O

Nu måste jag sluta skriva och smörja in mina plågade(höga klackar) fötter. Puss /Hanna Stark

RSS 2.0